четвртак, 23. фебруар 2012.

Četvrta kontrola :)

Ove nedelje gužva, gužva, gužva na sve strane. Počela sam da pripremam prezentaciju za predavanje koje treba da održim tokom marta (baš me interesuje da li će kolege primetiti "manjak" ;) ), pa oko bebe, onda pripreme za godišnjicu braka. Sve same lepe stvari.

U ponedeljak smo se izmerili i utvrdili da vaga ovog puta pokazuje 2.7kg manje. Juuuupiiiii!
A samtimetar je pokazao 8 cm manje u struku, 9 u kukovima i 6 u butinama (od početka programa).
Jako lepi rezultati, nadam se da ću tako i nastaviti.

Ove nedelje mi je Doktorka ostavila isti obrazac ishrane kao i prethodne, s tim što sam dobila instrukcije i savete kako da kombinujem neke namirnice.
Takođe, dobili smo dozvolu da nastavimo našu tradiciju izlaska na ručak/večeru za godišnjicu veze i braka :)
Jedino treba da vodim računa šta ću naručiti (tako da se uklapa u moj program) i da ne preterujem sa količinom.
Smem čak i da popijem čašu vina, iako je alkohol zabranjen tokom programa. Obzirom da nisam ljubitelj alkohola, ne pada mi teško, ali bilo bi mi žao da ne mogu da nazdravim svom dragom.

Početne mere:
116.7kg, 48.7% masti, BMI = 38.1
Četvrta nedelja:
108.0kg, 45.8% masti, BMI = 35.3

понедељак, 13. фебруар 2012.

Treća kontrola

Ovaj puta nije bilo "treća - sreća" :(

Težina se smanjila za samo 700 gr, tako da sam nekoliko puta prevrtela film o prethodnih 7 dana... Na žalost, najupečatljivije su užasne glavobolje zbog sinusa i potpuni nedostatk apetita tokom vikenda. Možda je ovo način na koji se moje telo borilo sa upalom sinusa?

Doktorka kaže da je sve u redu, da ne treba da se demorališem i da nastavim.
Naravno da nastavljam, pa nakon samo tri nedelje moja vaga pokazuje tačno 6 kg manje :)

Početne mere:
116.7kg, 48.7% masti, BMI = 38.1
Treća nedelja:
110.7kg, 47.2% masti, BMI = 36.1

четвртак, 9. фебруар 2012.

Jede mama, jede beba

Oduvek sam imala višak kilograma, i to sve veći i veći kako prolazi vreme. Probala mnogobrojne dijete, skinula 18kg besomučnim kardio treninzima, ali svaki put se vratila na staro uz poneki kilogram viška. Čak sam na tu temu kupila i pločicu koja stoji u kuhinji "I keep loosing weight, but it keeps finding me." Potpuno istinito.

Sredinom januara 2011. sam otkrila Debeljucin sajt i aktivno počela da razmišljam o stručno vođenom programu kod njegove Doktorke, obzirom da prethodna iskustva sa troje nutricionista nisu nimalo urodila plodom, čak naprotiv. Oni su propisivali svima režim ishrane koji su pročitali u nekoj knjizi i uvek je bio princip - jedan susret, plati pa se sama snađi. I meni je, kao potpunom laiku za nutricionizam bilo jasno da pet istih obroka (kifla i jogurt) kao i namirnice koje se ne mogu naći u našim prodavnicama ili papreno koštaju, ne vode ka uspehu.
Odluku da kontaktiram Doktorku odložila je moja trudnoća. Tada nisam znala da Doktorka radi i sa trudnicama. Sad znam. I sigurno ću se sa njom konsultovati prilikom naredne trudnoće.

Potrudila sam se da se pravilno hranim i što više šetam i u toku trudnoće ugojila sam se samo 8.5kg (znači samo beba i prateća oprema :), nedelju dana nakon porođaja vratila sam se na težinu pre trudnoće. I tada nastaje haos...

Pre i nakon porođaja majke non-stop, sa svih strana, stalno slušaju kako je neophodno da doje svoju bebu. Neopoziva istina. Na taj način, beba dobija idealnu kombinaciju svih potrebnih hranljivih materija a ujedno joj se jača i imunitet. Majke su bukvalno bombardovane sa svih strana dobronamernim savetima šta jesti i naravno, uz svaku namirnicu ide komentar "u što većoj količini da bi bilo dosta mleka za bebu".
Tako sam i ja slušala i slušala i odlučila da poslušam sve od reda: babice u porodilištu, patronažnu sestru koja dolazi par dana nakon izlaska iz bolnice, pedijatra i pedijatrijsku sestru u domu zdravlja, mamu, tatu, babu, tetke, strine, ujne i sve dobronamerne ljude oko sebe. I? Za dva-tri meseca ugojila sam se 14 kg!

Nije niko od svaetnika ništa loše mislio, jednostavno hteli su da pomognu. Ne osuđujem nikoga. Šteta je već napravljena - hajde da vidimo šta se može popraviti.

Reakcije okoline na moju odluku da se obratim stručnom nutricionisti bile su različite: neko je pružao podršku uz ogradu da vodim računa da i dalje imam mleka da dojim bebu, neki su bili protiv jer "beba zavisi od tebe, kad prestane da sisa - onda gladuj". Uvek sam u životu sama donosila važne i manje važne odluke, poslušala šta drugi imaju da kažu a onda sve lepo izanalizirala u svojoj glavi i presekla, pa kud puklo da puklo.
Pronašla sam Doktorkin blog, poslala joj mail sa opisom svoje trenutne situacije i pitala da li radi sa dojiljama ili treba da sačekam. Na moju veliku radost, Doktorka reče da radi i da se javim njenoj saradnici za sve dodatne informacije i objašnjenja.

Pozvala, zakazala sastanak, razgovarala sa Doktorkom o prioritetima (prvo beba pa tek onda ja) i evo dosadašnjih rezultata - beba i ja jedemo istom dinamikom (na svaka 3 sata), mama gubi na težini a beba dobija. Svi srećni i zadovoljni :)

Beba sada ima 6 ipo meseci i počela je da jede kašice. Po preporuci pedijatra prvo smo uveli povrće pa tek onda voće, kako se beba ne bi navikla samo na sladak ukus pa da teško prihvati sve ostalo. Ovo je bio naš redosled uvođenja hrane: krompir, šargarepa, jabuka, kukuruzno-pirinčani griz, bundeva, breskva (home-made zimnica). Sve to lepo skuvano pa ispasirano. Devojčica se obavezno namršti na prvi zalogaj, a onda sve češće otvara usta očekujući naredni zalogaj :)

среда, 8. фебруар 2012.

Ćuftice...

Oduvek sam obožavala ćufte u paradajz sosu, ali ih nikada nisam sama spremila. Zašto? Uvek je mama bila srećna da ispuni želju ćerki, restoran na poslu ih je često imao u ponudi, a uvek sam i kući imala barem jedno pakovanje ovog gotovog jela koje se zagreva za samo 10 minuta.

Danas sam spremala juneće ćufte u paradajz sosu, ali sam izguglani recept izmenila vodeći računa o namirnicama i količinama koje mi je propisala Doktorka.

Materijal za 20tak ćufti (pojela četvrtinu, četvrtina mi ostala sutra za ručak, a drugu polovinu je suprug u slast smazao uz krompir pire i zelenu salatu :)
- pola kilograma junećeg mlevenog mesa
- jedno jaje
- manja glavica crnog luka
- jedan čen belog luka (ja preferiram Beli luk u granulama, koji se može kupiti u prodavnicama, lepše mi mirišu ruke ;)
- kašičica maslinovog ulja
- pola litre soka od paradajza (Doktorka preporučila Tomatino)
- 3 čaše vode
- so, biber, začin C, aleva paprika.

Priprema ćufti
Sitno iseckati crni i beli luk, pomešati sa mlevenim mesom, dodati jaje, zatim začine: so, biber, začin C i alevu papriku. Dobro promešati da se lepo sjedini i zatim ostaviti u frizider pola sata - sat.

Priprema sosa
Preskočila sam deo "klasične pripreme" ovog jela koji podrazumeva da se ćufte uvaljaju u brašno i proprže na ulju, a da se sos priprema tako što se 2-3 kašike ulja uprži sa 3 kašike brašna - ne da mi program ishrane, ali to nije nimalo škodilo dobrom ukusu jela.
Sjediniti paradajz sok, vodu, začin C i alevu papriku i ostaviti da se kuva. Kada proključa, izvaditi mesnu smesu iz frižidera, praviti loptice i polako ih kašikom spuštati u sos. Krčkati 30-40 minuta na umerenoj vatri uz stalno mešanje (uvek sam se pitala šta je to umerena ili slaba vatra - na našem šporetu koji ima skalu od 0-9 to je 5).

Nadam se da ćete u ovom ukusnom jelu uživati kao i mi :)

понедељак, 6. фебруар 2012.

Druga kontrola :)

Moram priznati da mi nije bilo svejedno ove nedelje... Iz nepoznatog razloga sam imala utisak da ove nedelje neće biti dobrih rezultata na kontroli. Verovatno zato što je prva nedelja odlično prošla, pa sam očekivala "otrežnjenje" kako to obično biva u životu. Zar je moguće da jedem pet puta u toku dana i to ukusnu hranu, koju i inače volim, i da gubim težinu?

Ali rezultati nisu izostali, čak su jako dobri :)
Ja zadovoljna, Doktorka zadovoljna mojim napretkom.

Opet mi je malo modifikovan jelovnik, sada smem da jedem krompir i to za večeru. Taman da kuvam dva krompira - jedan za bebu, jedan za mamu :)
I tata se priključio, pored pružanja moralne podrške i obavljanja nabavki, za vikend je ručao isto što i mama (dobro malo smo za njegovu polovinu ručka dodali mleko i hleb - ali bilo je lepo ručati zajedno :)

Početne mere:
116.7kg, 48.7% masti, BMI = 38.1
Prva nedelja:
113.7kg, 47.9% masti, BMI = 37.1
Druga nedelja:
111.4kg, 46.7% masti, BMI = 36.4

среда, 1. фебруар 2012.

Prva kontrola :)

U ponedeljak je bila prva kontrola kod Doktorke.
Rezultati su sjajni i ja sam prezadovoljna napretkom :)

Prva nedelja je sasvim fino prošla, nisam osećala nikakvu slabost jer prema jelovniku jedem na svaka 2-3 sata. Doktorka mi je dala dodatne savet i malčice izmenila jelovnik za sledećih 7 dana. Uzela je u obzir da trenutno aktuelno povrće meni baš i nije omiljeno pa mi je večernju porciju povrća zamenila Wassa dvopekom i suhomesnatim :)

Nastavljam puna elana :)

Početne mere:
116.7kg, 48.7% masti, BMI = 38.1
Prva nedelja:
113.7kg, 47.9% masti, BMI = 37.1